Masło orzechowe stanowi bardzo popularny składnik, który możemy wykorzystać na wiele najróżniejszych sposobów. Chociaż najbardziej rozpowszechniona jest pasta zrobiona z orzechów laskowych, mamy również do wyboru wiele innych, ciekawych opcji. Warto spróbować czegoś nowego – może się to okazać przepysznym odkryciem.
Zastosowanie pasty zrobionej z prażonych migdałów
Bardzo wiele orzechów może się doskonale sprawdzić do produkcji past, które możemy wykorzystywać w swojej kuchni na wiele sposobów. Bardzo ciekawym pomysłem jest pasta z prażonych migdałów. Jej smak z pewnością zachwyci niejednego miłośnika masła orzechowego. Migdały w procesie prażenia zyskują bardzo głęboki, charakterystyczny aromat. Konsystencja takiej pasty sprawia, że doskonale sprawdzi się ona jako smarowidło do kanapek – jest to doskonały pomysł na śniadanie czy kolację. Możemy nią również posmarować naleśniki, tworząc wspaniały deser. Pasta migdałowa nadaje się również jako dodatek do ciast oraz innych deserów czy przekąsek. Możemy dzięki niej urozmaicić wypieki, które do tej pory robiliśmy, dodając im bardziej oryginalnego smaku. Warto tutaj wspomnieć również o tym, że pasta migdałowa z powodzeniem może również stanowić składnik sosów do potraw wytrawnych. Świetnie sprawdzi się jako składnik marynaty do mięs. Opcji mamy naprawdę wiele – z pewnością słoik pasty migdałowej szybko opustoszeje.
Pasty robione z orzechów nie tylko mają dobry smak, ale również mogą nam dostarczać wielu ważnych składników mineralnych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Migdały należą do bardzo zdrowych orzechów, dlatego warto je włączyć do swojej diety. Wykonana z nich pasta jest bardzo uniwersalna, przez co doskonale sprawdzi się do wielu potraw oraz przekąsek, po które sięgamy pomiędzy posiłkami.